dilluns, 4 de juliol del 2016

L'ULL...

Explica el mite que Osiris, déu de la terra, i la seva dona Isis van tenir un fill anomenat Horus; i quan Osiris va morir a mans de la seva germana Seth, déu del desert, Horus, el legítim hereu (representat amb el cap d'un falcó), va perdre el seu ull esquerre lluitant contra Seth en aferrissades batalles per recuperar el tron usurpat i venjar al seu pare .
Seth li arrenco l'ull i ho va fer miques però Toth, déu de la ciència i de la màgia, va trobar els trossos, els va recompondre i els va unir de nou escopint sobre ells creant el que seria el Udayt, de manera que pogués recuperar la vista. Un cop recuperat l'ull, Horus hi va donar a menjar a Osiris perquè aquest pogués ressuscitar convertint-se així en el déu funerari en la mitologia egípcia.
Aquest amulet s'utilitza com a talismà contra les malalties i també contra conjurs i malediccions i el mal d'ull, així com per simbolitzar la capacitat de percebre i de protegir-se.



L'Ull d'Horus pot tenir dos significats, depenent de quin dels dos ulls sigui (esquerre o dret) el qual es representa.
L'ull dret és el que representa el sol i la llum, de manera que també és conegut com "Ull de Rá", és sens dubte el més conegut ja que a l'antic Egipte era l'amulet més poderosos.
Com encarnació del sol, l'ull dret posseïa més poders que l'esquerre ja que Rá era el déu més poderós de la mitologia Egípcia. Aquest ull s'utilitzava com a talismà protector a l'hora d'extreure els òrgans a les mòmies, el temut "mal d'ull", les traïcions, els encanteris i les mirades envejoses.
L'ull esquerre representava a la lluna i l'ombra, s'usa en menor mesura que l'ull dret, sobretot el ritus funeraris com una invocació de la divinitat. També sembla ser l'origen del símbol farmacèutic que encapçala totes les receptes mèdiques.

L'Ull d'Horus representava la unitat de mesura heqat. Aquesta unitat de mesura s'emprava sobretot per mesurar el blat i l'ordi, que era el que més abundava en aquella època, equivalia a uns 4,8 litres de volum.
També s'utilitzava com a unitat de mesura fraccionària per mesurar extensions de terres conreades, també conegudes com a fraccions de "Ull d'Horus".
horus2
Per tant, les celles equivalien a 1/8, la pupil 1/4, la part esquerra de la pupil 1/2, la part dreta de la pupil 1/16, la part inferior vertical sota l'ull 1/32 i la part inferior diagonal de l'ull representava 1/64.


4 comentaris:

  1. Quanta saviesa, gràssis!
    Fixa't, a mi m'agrada més l'esquerre, serà per allò de la lluna. . .
    El penjoll és molt bonic. ;)
    Bessets de dimarts.

    ResponElimina
    Respostes
    1. diuen que quatre ulls veuen millor que dos..no?
      hihihih

      petons de dijous

      Elimina
  2. Tú ets maga, oi?

    En saps de tot.
    I a més ho expiques molt bé.

    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. només sóc tafanera, Xavi
      i després ho comparteixo
      Aprenc amb vosaltres !!

      Petons també per tu

      Elimina