dijous, 18 de gener del 2018

SELENE...


En la mitologia grega, Selene és la personificació de la Lluna. És filla dels titans Hiperió i Tia, i germana d'Helios, el Sol, i de Eos, l'Aurora. La representan com una dona jove i bella, que recorria el cel en un carruatge de plata tirat per dos cavalls.

Se li coneixen molts amors. De Zeus va tenir una filla, Pandia. En Arcàdia va ser amant del déu Pa, qui li havia obsequiat un ramat de bous blancs.

No obstant això, la seva història més coneguda és la que comparteix amb Endimió, pastor de Caria. Una nit d'estiu, després de cuidar els seus ramats, Endimió es va refugiar en una gruta a la muntanya Latmos per descansar. La nit era clara, i al cel Selene passejava en el seu carruatge. La llum de la lluna va entrar a la cova, i així Selene va poder veure al jove adormit. Des del moment en què la deessa el va mirar es va enamorar d'ell.


Va descendir llavors del Cel, i Endimió va ser despertat pel frec dels llavis de Selene sobre els seus. Tota la caverna estava il·luminada per la llum platejada de la Lluna. Davant ell va veure a la deessa brillant, i entre els dos va néixer una gran passió.

Selene va pujar després a l'Olimp, i va pregar a Zeus que li concedís al seu estimat la realització d'un desig, i el Senyor de l'Olimp va acceptar. Endimió, després de meditar-ho, va demanar el do de l'eterna joventut, i poder dormir en un somni perpetu, del qual només despertaria per rebre a Selene. Zeus li va concedir la seva petició.

Des de llavors, Selene visita al seu amant adormit a la caverna de la muntanya. D'aquest amor van néixer cinquanta filles.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada